ZooMarket.si
Psi

EUKANUBA, TECHNI-CAL, ROYAL CANIN, GOLOSI, KARLIE, PET PLUS, IMAC, PALL, DOG CLUB, NATURE DIET, GREENIES, FLEXI

Mačke

EUKANUBA, TECHNI-CAL, ROYAL CANIN, GOLOSI, KARLIE, CAT´S BEST, PET PLUS, IMAC, PALL

Akvaristika
ARAMI AKVARISTIKA,HYDOR, HOBBY PROGRAM, AQUARIUM SYSTEMS, TUNZE, H&S, AQUA MEDIC, RENA
Ptiči
IMAC, BENELUX, PADOVAN
Glodalci
GENESIS, BENELUX, PADOVAN,CATSBEST
Plazilci
HYDOR, HOBBY
KOI krapi

NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ O KOI KRAPIH

KAJ NAREDIM ČE IMA MOJ KOI BOLEZEN?

Ribniki

 

NAČRTOVANJE, SVETOVANJE, VZDRŽEVANJE VRTNIH RIBNIKOV VSEH OBLIK IN VELIKOSTI

Ribniki
 

 


NAČRTOVANJE, SVETOVANJE, VZDRŽEVANJE VRTNIH RIBNIKOV VSEH OBLIK IN VELIKOSTI 


RIBNIK POZIMI - PRIPRAVA NA ZIMSKI ČAS


V mrzlih časih jesen-zima se ribe in rastline pripravljajo na mirovanje kar je posledica padajoče temperature. Da bodo prebivalci ribnika lažje preživeli zimo je treba poskrbeti za nekaj zadev, ki doprinesejo k boljši kvaliteti vode čez zimo.


1. Kontrolirajte kvaliteto vode


Le optimalni pogoji v vodi pripomorejo k dobremu  prezimovanju brez izgube rib in drugih prebivalcev. Slabe vrednosti vode povzročijo bolezni, pogin rib in prekomerno rast alg spomladi. Naši testerji so zelo primerni za testiranje najpomembnejših parametrov v vodi.


Optimalne vrednosti:


pH 7-8
GH (skupna trdota) 8-12
KH (karbonatna trdota) 5-12
NH3 (amoniak) do 0,15mg/l
NO2 (nitrit) do 0,15 mg/l
NO3 (nitrat) do 0,50 mg/l


2. Odstranitev prekomerne biomase


Odmirajoče alge, deli rastlin in listi  se nabirajo na dnu ribnika. Zaradi gnitja le teh, je poraba kisika večja. Zato odstranite čim več usedline in sicer z gosto mrežo, še preden se naredi led.  


3. Zaščita ribnika z mrežo


Mreža prepreči listju da pade v vodo. Naše mreže so zelo robustne iz prezimnega materiala, lahko se pritrdijo na rob ribnika. Mreže so  različnih velikosti, lahko se povežejo med sabo tako da lahko prekrijete tudi večje ribnike.


- Nasvet -


Površinski skimer, ki je povezan s filtrom, kontinuirano sesa s površine listje, cvetove, insekte in drugo. S skimerjem boste imeli čisto površino.


4. UV žarnico odstranite iz tokokroga


Žarnica je občutljiva na zamrznitev. Občutljivo steklo se lahko pod vplivom vlage in zmrzali poškoduje. Zato jo dajte na toplo prezimovat. Očistite zunanjost in notranjost žarnice, če je treba jo pred ponovno uporabo zamenjajte. Čeprav žarnica še gori svetlobni spekter ni dovolj močan za odstranitev umazanije.


5. Filter pozimi 


Črpalko in vsebino filtra temeljito očistite le z čisto vodo. Filtre ki so v zemlji lahko pustite delovati čez zimo, če so dobro zaščiteni pred zmrzaljo. Vendar vedno obstaja nevarnost, še posebej pri ceveh! Zato je pri močnih zimah treba vse izklopit, cevi pa izpraznit.


6. Poskrbite za prezračevanje


Manjša zračna črpalka, nameščena na suhem kje v kleti oskrbuje ribnik s kisikom. Če je še površina ribnika pokrita s PVC kroglami, glede zime nikar ne skrbimo.


7. Kontrola temperature vode 


Z uporabo plavajočega termometra imate vedno pregled nad temperaturo vode. Le taje pomembna pri hranjenju rib, kajti pod 8oC se hrani le minimalno ali nič. Čim bolj mrzla voda-manj hrane,ker se prebavni sistem rib upočasni.


8. Dobra prehrana


V jeseni in pozimi potrebujejo ribe dobro prebavljivo hrano.“Tripont vollwert winter    „je specializirana   hrana za zimski čas.Druge hrane preveč onesnažijo vodo in niso primerne pozimi.Potopno hrano  zelo skromno dozirati.


KOLIKOKRAT IN PRI KAKŠNI TEMPERATURI HRANITI:


3-8oC       1x tedensko zelo malo (WHEATGERM)
8-10oC     2x tedensko zelo malo (WHEAT GERM)
10-12oC   3x tedensko zelo malo (WHEAT GERM)
12-15oC   1x dnevno, mladice 2x dnevno
15-25oC   2-3x dnevno, mladice 3-4x dnevno
25-30oC   3-4x dnevno, mladice 4-5x dnevno


 


9. Ogrevanje ribnika


 


Kot pravi ljubitelji koi-jev želite svojim ribam najboljše pogoje ter poskrbite za minimalno temperaturo 8oC v ribniku. Takrat so ribe že v mirovanju, jedo minimalno in prezimijo lažje  z izboljšano  kondicijo. Z ogrevanjem lahko ostane filtriranje čez celo zimo, tako da so bakterije v filtru aktivne in delujoče spomladi. Obstajajo različne možnosti ogrevanja. Enostavni grelci iz titana max. 600W ogrevajo vodo zelo slabo. Kljub temu je to dovolj da se v ledu tvorijo odprtine. Dodaten termostat izklopi grelec ob toplejših dnevih. Če želite vodo ogrevati nad 8oC ter negovati ribe čez celo zimo lahko dodate grelec iz aluminija. Obstajajo naprave za priklop na električno omrežje (230-400V) kot tudi na centralni sistem za ogrevanje. V obeh primerih priporočamo, da pokrijete ribnik s plavajočimi krogljicami zaradi reduciranja stroškov ogrevanja. Če bo ribnik izoliran poskrbite za prezračevanje vode,da bo dovolj kisika.


 


Na vrh  / Nazaj 
 
Domov KOI krapi Kontakt Ostala ponudba Povezave Domov Domov