ZooMarket.si
Psi

EUKANUBA, TECHNI-CAL, ROYAL CANIN, GOLOSI, KARLIE, PET PLUS, IMAC, PALL, DOG CLUB, NATURE DIET, GREENIES, FLEXI

Mačke

EUKANUBA, TECHNI-CAL, ROYAL CANIN, GOLOSI, KARLIE, CAT´S BEST, PET PLUS, IMAC, PALL

Akvaristika
ARAMI AKVARISTIKA,HYDOR, HOBBY PROGRAM, AQUARIUM SYSTEMS, TUNZE, H&S, AQUA MEDIC, RENA
Ptiči
IMAC, BENELUX, PADOVAN
Glodalci
GENESIS, BENELUX, PADOVAN,CATSBEST
Plazilci
HYDOR, HOBBY
KOI krapi

NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ O KOI KRAPIH

KAJ NAREDIM ČE IMA MOJ KOI BOLEZEN?

Ribniki

 

NAČRTOVANJE, SVETOVANJE, VZDRŽEVANJE VRTNIH RIBNIKOV VSEH OBLIK IN VELIKOSTI

KOI krapi
 

Highslide JS


NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ O KOI KRAPIH


KAJ NAREDIM ČE IMA MOJ KOI BOLEZEN?NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ O KOI KRAPIH:


TRANSPORT:


Za prevoz se ribe dajo v plastično vrečko, napolnjeno z eno tretjino vode ostalo pa zrak. To je predvsem pomembno pri daljših vožnjah in višjih temperaturah. Kot zaščita se vrečka položi še v kartonsko škatlo, brez svetlobe, da se prepreči stres. Med vožnjo koi-ja položimo pravokotno na smer vožnje,da preprečimo udarce v glavo. Doma položimo vrečko z ribo v ribnik za 30 minut, da se temperatura vode v vrečki prilagodi tisti v ribniku. Nato z lončkom dodajamo vodo iz ribnika v vrečko, zmes vedno zapremo vrečko da riba ne skoči ven. Malo počakamo in ribe pazljivo spustimo ven.


KARANTENA:


Čeprav so vse ribe že bile v 4 tedenski karanteni in pregledane, priporočamo  pri vas tudi 3-4 tedensko karanteno z dvema ali tremi ribami v škafu, kajti nekatere bolezni se vidijo komaj čez nekaj časa in jih po potrebi oskrbimo. Le tako lahko preprečimo močno razširitev bolezni.


RIBNIK:


Optimalen ribnik je ožji in dolgi. Ribniki z večjo površino hitreje izgubljajo toploto. V ozkem ribniku je tudi lažje loviti ribo. V štirioglatih ribnikih nekako zaokrožite vogle, da bo voda lažje krožila. Koi rabi globoko vodo, najboljša je 1,5 - 2,5 metra. Čim globlja je voda tem manj je temperaturnih nihanj. Ribnik naj ne bi bil direktno pod drevesi zaradi odpadlih listov z dreves, vsekakor pa na senčni legi, da se zmanjša rast alg. Dostop do vode mora biti omogočen z vseh strani.  


FILTER:


Planiranje filtra ima najvišjo prioriteto. Koi zahteva čisto in najboljšo vodo kar se tiče vrednosti. Na vsak način planirajte v bližini ribnika: 1x vodovod, 4-6x elektriko in če je možno odtok v kanalizacijo. Filtrirni sistem je najpomembnejši element pri vzgoji koi-krapov. Odloča o kvaliteti vode in o zdravju rib, kajti koi je zelo požrešna riba in vodo zelo umaže.                                            


VODA:


Koi je sladkovodna riba. Vrednosti vode redno preverjajte in po potrebo korigirajte.


Najpomembnejše vrednosti:


- pH (kislost) 7-8
- gH ( trdota) vsaj 8, optimalno 12
- kH (karbonatna trdota stabilizira pH) vsaj 5, optimalno 8
- amonijak: optimalno 0, max.  0,15mg / l
- nitrit (nastane od bakterij v filtru) optimalno 0, max.0,10 mg/l
- nitrat (hranilo za rastline) max.100 mg/l
- koncentracija kisika: vsaj60%  (=6 mg/l)                  


HRANJENJE:


Hranimo samo toliko kot ribe pojedo v nekaj minutah. Rajši manj količinsko, zato pa večkrat. Zaloge si ne delajo zato jih ne hraniti za naprej. Koi-je ki so starejši od enega leta hranimo 2x dnevno najboljše, da ob istem času zjutraj in zvečer. Pri hranjenju  je pomembno, da količino in vrsto hrane prilagodimo temperaturam v vodi. Toplejša ko je voda ribe več jedo. Medtem ko pa s povišanjem temperature pada vsebnost kisika v vodi, ribe ne hranimo ko je voda nad 30oC, ker bi jih s tem ogrozili. Prav tako jih ne hranimo ko temperatura vode pade pod 8oC.


KAJ NAREDIM ČE IMA MOJ KOI BOLEZEN?


Za mnoge ljubitelje koi-jev je mnogokrat težko ugotoviti zdravstveni problem. Ugotovili smo, da ljubitelji ne vedo določiti vrsto bolezni in jo pravilno opisati. Nam je pa zelo pomembno postavit pravo diagnozo in pravilno svatovati glede zdravila. Zato smo se odločili za seznam bolezni in takojšnje rešitve.


1. PARAZITI


Paraziti kot tudi njihovo zdravljenje se deli na dve skupini. Ločimo enocelične parazite (Trihodina, ihtio, hilodonella, kostia) in mnogocelične parazite (Gyrodactilus-kožni črv, dactylogyrus-škržni črv). Vsi ti paraziti niso opazni. Najdete jih z mikroskopom ali z zelo dobrim očesom za opazovanje sprememb v obnašanju rib. Makroskopsko (z očesom) opazne parazite kot Lernea-palični rak ali Angulus-uš so lažja za klasifikacijo.


Simptomi in zdravljenje posameznih vrst parazitov:


TRIHODINA povzroči rahlo zatekanje škrg in za bledo mlečno-sivo oblogo na koži. Pri močnejši bolezni pride do poškodb na pljučih kar povzroči oteženo dihanje in do izgube apetita. Obnašanje koi-jev je tako, da so večinoma v najmočnejšem toku, kjer je več kisika, močno dihajo, prsne plavuti so tesno ob telesu, drnejo se po robovih ali po dnu ribnika lahko pa tudi skačejo iz vode. Paraziti se prenašajo ob fizičnem kontaktu. Zdravljenje je z FMC (mešanica formalina, malahit zelenega in metilen modrega, kot naprimer Cyprinocur FMC) ali z kalijevim permanganatom. Da boste odstranili vse parazite, ponovite zdravljenje 3-krat.


IHTIO je enocelični parazit, ki se zelo razširi, nastopi pa ponavadi v toplih vodah zelo eksplozivno. Na ribi se pojavijo majhne pike v veličini prenični zdroba. Pri zelo močni bolezni se lahko formirajo cele površine bele ali sive barve. Napada ne samo kožo temveč tudi škrge,povzroča pa srbenje. Ribe močneje dihajo ter se drgnejo po robovih. Lahko so popolnoma apatične, hrano ignorirajo ,zadržujejo se v tekočih vodah z glavami navzgor. Zdravljene poteka z FMC. Da bolezen res pozdravimo, ponavljajmo zdravljenje 3x v vodi s temperaturo 20 C. Izpod 20 C ponavljajmo 5x, v razmaku vsak tretji dan.


HILODONELA je klasična iritacija kože kar povzroči belo rjavo sluz po telesu. Pri močni bolezni je kompletna povrhjica razjeta, na otip se čuti groba. Simptome lahko primerjamo s Trihodino. Zdravljenje poteka z FMC ali kalijevim permanganatom. Ponavljamo trikrat v ribniku.


KOSTIA je enocelični parazit. Premika se lahko le kot zajedalec na ribi. Sam ne bi preživel niti eno uro, če ne bi imel gostitelja. Z gosto naseljenostjo ribnika se zajedalec hitro razmnožuje. Simptomi so belo-rjave sluzaste lise. Zdravi se z FMC ali z kalijevim permanganatom. Da boste sigurni da ste uničili vse zajedalce, ponovite 3x. Pri zelo slabo izraženi bolezni bo dovolj kratka kopel s soljo za ribnike.


GYRODACTILUS je živorodni črv, ki se prisesa na ribo. V svojem telesu nosi tudi do 3 generacije potomcev. Prenaša se z direktnim dotikom. Znaki so masovna in globoka področja sluzave kože, ki vodjo do sive obloge na koži. Poškodbe so večinoma tako močne, da je riba na dotik suha in posuta z večjimi rdečimi packami. Če se bolezen pravočasno ne odkrije, se bolezen razširi kot bakterijsko obolenje in celo plesen. Ker ima črv v sebi par generacij, je trba zdraviti vsaj 10 dni. Zdravilo je Prazinquantel (Cyprinocur W). Prednost le tega je v dolgi obstojnosti zaradi česar ni treba dodatno dozirati. Prazinquantel ja popolnoma neškodljiv za druge živali in za bakterije v filtru.


DACTYLOGYRUS je škržni parazit ki leže jajčeca, lahko napade ribe v obliki sluzaste kože. Jajčeca se razvijejo na dnu ribnika glede na temperaturo vode, v prosto plavajoče larve, ki si nato piščejo žrtev. Pogosto napadejo škrge in jih poškodujejo. Kaže se kot otečenost škrg, ribe težko dihajo, zadržujejo se v vodah, ki so bolj zračne in pod vodno gladino. Ko je riba dolgo izpostavljena pride do sekundarne bolezni - bakterije in plesen. Pri tem škrge dobijo belkasto ali celo zelenkasto barvo in izgledajo zgrizeno. Zdravljenje z Prazinquantelom(Cyprinocur W).


2. BAKTERIJSKA INFEKCIJA


Infekcije imajo več vzrokov. V večini primerov so to slabi pogoji v vodi, napačna hrana, stres, prenaseljenost. Tudi nove ribe so lahko povzročitelj ker njihov imunski sistem ni primeren. Ni pa vedno nov koi povzročitelj bolezni, lahko je tudi obratno.


LUKNJIČASTO BOLEZEN povzroča aeromona ali pseudomona bakterija. Le te se vedno nahajajo v vodi. Infekcije pridejo zaradi slabih pogojev v  vodi, premalo ali preveč hrane, slaba hrana, dolgi transport ali sekundarne infekcije sledeče parazitnemu napadu. Dejstvo je da pri zdravem imunskem sistemu in ideanih pogojih bolezen skoraj nikoli ne nastopi. Zato pred vsakim zdravljenjem ustvarite idealne pogoje. Temperatura vode mora biti od 18 do 20oC ker začne imunski sistem rib delovati pravilno komaj pri 18oC. Pod to temperaturo lahko ustavite širjenje infekcije, zacelitev ran pa ne. Obstaja več možnosti. Najenostavnejša metoda zdravljenja je uporaba primernega zdravila. Najboljše rezultate so dobili z: acriflavinom, euflavinom in malahit zelenim (kusuri kombinacija). Pri naslednji metodi morate vzet koi-ja iz vode in mu rano natreti z: propolisom, Cyprinocur A, zdravilni prah (Cyprinocur Quick). Če pa to ne pomaga je treba poklicat strokovnjaka, da postavi diagnozo. Sledi zdravljenje v obliki inekcije direktno v ribo ali se doda antibiotik na hrano ali v vodo.


RAZPAD PLAVUTI povzročajo bakterije kot myxobakterije. Na začetku bolezni imajo plavuti v sebi bele črte, ko pa bolezen napreduje, se obarvajo v rdeče in začnejo razpadat. Pri zelo močni bolezni lahko cele plavuti odpadejo. Nastopijo lahko sekundarni efekti, napadene so škrge in drugo. Bolezen se širi preko vode in direktnega kontakta rib. Izbruh bolezni je posledica slabih razmer v vodi ni pa odvisna od temperature vode, saj lahko nastopi tudi v mrzli vodi. Zdravi se lahko pri še ne zelo napredovanem  stadiju z acriflavinom, euflavinom in malahit zelenim, kalijevim permanganatom ali kloraminom T. Če to ne pomaga se je treba konsultirati  s strokovnjakom, da pozdravi ribe z antibiotikom.


3. PLESNI


Rastejo le na mrtvem tkivu,tako da lahko sklepamo,da so sigurno sekundarne infekcije. Le te so  mehanskega,parazitnega in bakterijskega izvora. Pomembno je, da ugotovimo pravi izvor bolezni da lahko postavimo diagnozo, sledi primerno zdravljenje.


SAPROLEGNIA je najpogostejša plesen. Kaže se kot zelenkasto-sive površine na telesu ali škrgah ribe. Če so škrge napadene pomeni smrtno obsodbo za koi-ja, ker se prepozno ugotovi bolezen, ter se riba zaduši.


DERMOCYSTIDIUM KOI  je plesen, ki napada izključno koi-je. Od drugih plesni se razlikuje po tem da nima izgled kot klasična plesen, temveč kot rdečkasta oteklina. V začetni fazi bolezni lahko otekline odstranimo s skalpelom nakar jih natremo s cyprinocurom A ali propolisom. Večje otekline se lahko odstranijo le s pomočjo strokovnjaka.


BRANCHIOMYCES je plesen, ki je pogojena z visoko temperaturo vode, od 20oC naprej. Rada ima zelo umazano vodo in nizko pH vrednost okoli 6. Ta plesen ima enak izgled kot Saprolegnia napade pa izključno škrge. Zaradi hitre rasti lahko ta plesen pobije v roku nekaj dni cel ribnik. Zdravljenje poteka z mešanico malahit zelenega in formalina(FMG).


 


 


Na vrh  / Nazaj 
 
Domov KOI krapi Kontakt Ostala ponudba Povezave Domov Domov